Целия месец април се е водила на работа при първия си работодател - до 30.04 включително.Има си заплата от работодателя, както и  платени пари за първите три дни.От втората фирма й пускат трудов договор за 4 часа за един месец за да може от 17-ти вече да работи и да има график. По документи работи в две фирми едновременно , но няма дублирани работни дни в двете фирми.И от 11.05 вече и пускат нов договор за 8 часа , като всички документи са вече в тях .Проблема е неправилната дата на назначаване , която е трябвало да бъде от 17.04 ,  а не от 01.04.
Говорихме за корекция на дата в НАП,но счетоводителката не иска да чуе , каза ни ще си чакате писмото от НОИ  . В писмото НОИ пише :че след извършената проверка е установено, че болничния лист предоставен от фирма 1 , лицето осъществява трудова дейност подлежаща на осигуряване  за Фонд" Общо заболяване и майчинство" по трудово правоотношение при осигурителя фирма 2. Можем да обжалваме но по закон тя е виновна , а не счетоводителя на който изрично е казано от коя дата трябва да бъде назначена, и оправданието и било , че не можела да помни кой от кога бил искал. И даже не знам как да формулирам обжалването.
От НОИ получихме писмо, че трябва да върне сумата от изплатения болничен  Заплатата, която получава от втория работодател е само за дните , в които е работила от 17.04 до 30.04 .  В договора пише , че е сключен на 31.03 и че започва работа от 01.04 и да отбележа че това е събота , а по график първия й работен ден е на 17.04. 
Грешката е ясно ,че е при работодателя, тя изрично е казала  от коя дата иска да е назначена , но по думите на счетоводителката майка ми е виновната и явно така го е изкарала при проверката от служителите на НОИ , защото не е дала и за втората фирма болничен, а реално майка ми не е знаела, че е назначена по-рано.
Здравейте, сблъскахме се със следния казус. Майка ми си смени работата април месец тази година, като преди да започне в новата фирма беше в болничен    (01.04 - 12.04 ) и след това в платена отпуска от 13.04 до 16.04. В новата фирма трябваше да й пуснат договора от 17.04 когато реално й е първия работен ден там и това са коментирали със счетоводителката. В  момента са пуснали проверка от НОИ понеже не е подала втори болничен към втория си работодател и така разбрахме , че новия и договор е пуснат от 01.04 , а не от 17.04.  Договора и беше даден след месец, и тя не е забелязала датата. В момента счетоводителката казва , че това е нейна грешка , че не й е дала болничен и съответно тя трябва да върне сумата. Реално тя като не е работила от 01.04-16.04 не е присъствала в графиците има ли някакъв шанс да оспорим решението. Говорихме с познати от НОИ и ни казаха да си поиска втори болничен от личната лекарка да го предостави , можело да се изкара и да се представи , но от втората фирма й казаха ,че няма да го приемат.В случая без вина виновен и набутан. А сумата не е малка.